Александар Милошевић : Ко стоји иза тихог геноцида у Аранђеловцу?

Незаконито отпуштени радници ”Књаз Милоша” најавили штрајк глађу у улици Краља Милана у Београду за понедељак, 26. фебруара 2018. године у 12:00 часова.

У Аранђеловцу ових дана кључа.

Око 150 породица бивших радника ’’КЊАЗ МИЛОШ’’ а.д. се организовало и окупило око Синдиката ”Правда” у циљу заустављања правосудне тортуре која се над њима спроводи од 2011. године када су на незаконито бруталан начин проглашени технолошким вишком.

Ови поступци су годинама уназад служили за застрашивање радника, судија и локалне заједнице, а кулминирали су недавно када је ”Књаз Милош” преко извршитеља кренуо у наплату својих астрономских трошкова.

Аранђеловчани су у Београду, крајем децембра, организовали протест упозорења који је за исход имао преговоре са новим менаџментом ”Књаз Милош”. Нажалост преговори су пропали јер је нови менаџмент, како су сами рекли, свестан грешака претходног али и да има информацију да ће пресуде у свим преосталим поступцима бити у њихову корист. Другим речима, у својој бахатости они више нису свесни ни шта пред ким причају. Одакле таква информација и самоувереност код туженог, где се налази тај ”инфо-пулт” и обавештења о будућим пресудама,  да ли су и правосуђе приватизовали, а да ми то не знамо?

Најсликовитији пример овог ТИХОГ ГЕНОЦИДА је породица нашег колеге Милоша Рељића, оца седморо деце. Тужени је Милоша, понављам оца седморо деце, незаконито отпустио, а сад потражује око пола милиона динара на име трошкова спора (много више него остали радници) који је по Закону морао да буде окончан у року од 6 месеци. Наша је претпоставка да је у питању одмазда због чланка о његовој судбини  објављеног у Блицу 2014. године.

Наиме, и тада су радници две недеље протествовали у Аранђеловцу, а Милош је скупио храброст за изјаву том дневном листу. Поствља се питање да ли ми уопште имамо посла са нормалним особама, ту мислим на све актере овог монструмлука, и да ли уопште постоји трунка свести и страха од могућих последица.

Из историје смо учили да је приликом стрељања ђака у Крагујевцу један немачки војник бацио пушку и стао поред њих. У овом случају је то био судија Глигор Сворцан који је велики број првостепених пресуда донео у корист радника и у образложењу истих истакао веома двоцифрен број очигледних незаконитости. Наравно, убрзо је склоњен али ће остати упамћен као судија који није устукнуо пред економским фашизмом.

Имајући у виду све горе наведено радници ће своја сазнања и доказе проследити надлежном Тужилаштву за организовани криминал и у организацији Синдиката ”Правда” сутра, 20.02.2018. године ступити у штрајк глађу у Београду испред институција које сматрају одговорним. Сам штрајк ће бити део кампање Синдиката ”Правда”, Међународне федерације синдиката из Атине (World Federation of Trade Unions, чији је члан Синдикат ”Правда”) и Комитет радничке интернационале из Лондона (Committee for a Workers’ International) – ”КЊАЗ МИЛОШ” НИЈЕ НАШ ПОНОС.

Наша борба је борба за законитост у држави и достојанство сваког радника.

Захваљујемо свима на подршци!

Допуна 20. фебруара 2018. године :
Поштовани,
на иницијативу министра рада Ђорђевића и шефа кабинета Председника Републике Ивице Којића, Агенција за мирно решавање радних спорова ће покренути поступак посредовања између бивших радника и ”Књаз Милоша” а.д. из Аранђеловца.
У знак добре воље, организатор штрајка је одложио протест (заказан данас у 10:00 у улици Краља Милана) до понедељка 26. фебруара 2018. године у 12:00 часова
Хвала вам на подршци и праћењу ове наше заједничке борбе.

Александар Милошевић, Председник Синдиката ”Правда”